Cristina Martín Jiménez și-a dedicat treisprezece ani pentru a afla ce se ascunde în spatele așa-numitului Club Bilderberg. Rodul căutărilor sale s-a concretizat în șapte lucrări pe această temă. Într-un interviu acordat în exclusivitate Revistei Paragraf, jurnalista spaniolă a vorbit despre eforturile sale de a demasca agenda secretă a elitei mondiale.

Teoria conspirației sau realitate terifiantă? Un guvern mondial sau doar un club de prieteni sus-puși? Decizii suprastatale sau dezbateri deschise?

Existența Clubului Bilderberg este deja o certitudine, dar informațiile privind activitatea acestei entități – unele menite să-i mențină aura de mister, altele să o demonizeze – rămân și astăzi contradictorii.

Jurnalista spaniolă Cristina Martín Jiménez și-a dedicat treisprezece ani din viață pentru a descoperi adevărul care se ascunde în spatele clubului ultraselect. Ancheta, extrem de riscantă, a înaintat cu multă dificultate din cauza tăcerilor obstinate, dar și a falselor informații puse în circulație de către reprezentanții Clubului Bilderberg, special pentru a bulversa opinia publică. Eforturile Cristinei Martín s-au materializat deja în șapte volume, pe parcursul cărora jurnalista spaniolă a reușit să pătrundă tot mai adânc în culisele acestei organizații. Aventura sa temerară este însă departe de a se fi încheiat.

Los Amos del Mundo este a doua lucrare pe această temă, publicată în 2005 și tradusă în limba română doi ani mai târziu. Editura Litera a republicat Clubul Bilderberg – Stăpânii lumii în 2016.

Volumul prezintă date, nume și fapte, conectează informații disparate mergând pe firul istoriei și, nu în ultimul rând, oferă chei clare de interpretare a unor evenimente, în baza dovezilor concrete.

Înființat oficial în 1954, Clubul Bilderberg continuă tradiția vechilor societăți secrete, precum masoneria, ordinul Illuminati, masa rotundă a lui Cecil Rhodes sau Skull&Bones, dar și a marilor grupuri bancare internaționale, pentru a le „actualiza dorința de cucerire în secolele 20 și 21”.

Alcătuit, ierarhic, dintr-un nucleu dur (sancta sanctorum), un comitet director și un cerc extern de „inocenți” – invitați care vor lucra ulterior „pentru atingerea unor scopuri pe care nu le cunosc” – Bilderberg funcționează ca o societate nedemocratică, care pretinde însă că lucrează în interesul democrației. În fapt, prin acțiunile sale, organizația ultraelitistă alterează total conceptul de democrație, făcând din el „argumentul cel mai convingător” în favoarea amestecului în politicile interne ale statelor și a invaziilor armate de tipul celei din Irak.

Cartea Cristinei Martín arată cum, eludând legea, membrii acestei organizații fac legea și dictează ordinele care, prin rețelele lor de influență, vor fi aprobate ulterior de organisme democratice.

În opinia autoarei, scopul organizației este acela de a crea „un sistem de control financiar mondial în proprietate privată, capabil să domine sistemul politic al fiecărei țări, precum și economia lumii, ca pe un tot.” Uluitoarea afirmație este susținută chiar de către unul dintre fondatorii Bilderberg, David Rockefeller, care mărturisea deschis, cu un prilej anterior, că „o suveranitate supranațională a elitei intelectuale și a băncilor mondiale, este cu siguranță preferabilă autodeterminării naționale practicată în secolele trecute”.

Manifestație de protest împotriva grupului Bilderberg, cu prilejul reuniunii elitei la hotelul Tirol de lângă localitatea Telfs, 11 iunie 2015 | Credit foto: Philipp Guelland / Getty Images)

Deși exclusivist, Clubul are grijă să atragă în permanență de partea sa noi membri, pentru a-și lărgi cercul de prieteni sus-puși. Fiecare participant este selectat cu atenție din rândul oamenilor de afaceri, al politicienilor, intelectualilor sau jurnaliștilor care, fie au deja un cuvânt important de spus, fie reprezintă o investiție „de viitor”, demonstrând într-un fel sau altul că vor putea disipa mesajele și pune în practică obiectivele organizației.

Artizanii acestei societăți ultraelitiste sunt David Rockefeller, Joseph H. Retinger, Henry Kissinger și prințul Olandei, Bernhard Zu Lippe-Biesterfeld. Printre membrii așa-numitului Comitet Director se numărau, în 1995, conform unei mențiuni din Financial Times, reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai corporațiilor Deutsche Bank, Goldman Sachs International, Nokia, Daimler Chrysler, Novartis.

De-a lungul timpului, la reuniunile anuale ale Clubului au fost prezenți importanți membri ai guvernelor europene și ai conglomeratelor financiare, printre care îi amintim pe: Lionel Jospin (fost premier al Franței), Romano Prodi (membru al Comitetului Director și fost președinte al Comisiei Europene), José María Aznar (fost președinte al guvernului spaniol), Valery Giscard d’Estaign (fost președinte al Franței), Javier Solana (Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate), Paul Wolowitz (președintele Băncii Mondiale), magnatul George Soros, Jean Claude Trichet (președintele Băncii Centrale Europene). Lista este, evident, mult mai lungă.

Un vector esențial de propagandă a obiectivelor organizației este mass-media. Strâns legați de numele Clubului sunt Rupert Murdoch, patronul trustului audiovizual american News Corp., din care face parte Fox News, și Jesús Polanco, magnatul media al grupului Prisa din America Latină. De-a lungul întrunirilor Bilderberg, a fost consemnată oficial prezența patronilor de presă, a editorilor și a jurnaliștilor seniori reprezentând publicațiile The Washington Post, Financial Times, The Economist, The New York Times, The Wall Street Journal, Die Zeit, Le Nouvel Observateur, La Repubblica, Le Figaro sau Hürriyet. Aceștia și-au asumat astfel sarcina de a prezenta organizația într-o lumină favorabilă, ba chiar de a „ridica în slăvi” proiectele acesteia, fie că este vorba de o nouă directivă UE, de o propunere ONU sau de o recentă mutare NATO.

În tabloul terifiant zugrăvit de Cristina Martín, manipularea opiniei publice joacă un rol hotărâtor în diseminarea obiectivelor trasate de nucleul dur al Clubului. Dacă mass-media „inventează și interpretează știri”, agenții de relații publice și centre de cercetare sub egidă academică înființate încă de la începutul secolului 20 (precum Tavistock, institutul Hudson sau cel de viitorologie, ultimul dintre acestea finanțat de către Fundația Ford), creează și testează adevărate strategii de „spălare pe creier” a populației la scară planetară.

În laboratoarele acestor organizații, oamenii de știință și experții în domeniu elaborează așa-numitele jocuri belice, scenarii gândite să prevină (sau să producă?) situații de criză extremă la nivel internațional. Tot aici sunt sunt întocmite strategii pentru substituirea confruntărilor armate cu alți „dușmani necesari”, în scopul de a perpetua starea de război, ca „fundament al organizării sistemului social”. În acest sens, conglomeratele de presă emit periodic dezinformări în masă privind presupuse pericole iminente, fie acestea pandemii sau cataclisme ecologice.

În lumina argumentelor prezentate în Stăpânii lumii, constituirea Uniunii Europene, obiectivele Planului Marshall, existența Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, cuceririle NATO, dar și conflagrațiile mondiale, loviturile de stat, sau fenomene de dată mai recentă care privesc imigrația, terorismul internațional și Noul Război Rece capătă implicații tulburătoare, ce depășesc distopiile orweliene.

Comunități și țări întregi, reduse la statutul de simpli pioni pe tabla de șah a elitei mondiale, reprezintă acea ignorantă majoritate covârșitoare despre care vorbea Nicholas Murray Butler, președinte al Fundației Carnegie și al Consiliului Relațiilor Externe: „Oamenii se împart în 3 categorii, un grup restrâns, care produce evenimente, unul ceva mai numeros, care urmărește ducerea lor la bun sfârșit și supraveghează modul de realizare a acestui lucru și, în fine, o covârșitoare majoritate, care nu află niciodată ce s-a petrecut în realitate”.

Clubul Bilderberg – Stăpânii lumii smulge vălurile tăcerii și ale secretelor mascate în intenții nobile, demascându-i pe „bilderbergeri” ca păpușari ai Noii Ordini Mondiale. Scrisă cu acribie și necruțare, cartea prezintă o viziune sumbră asupra realității planetare, în care libertatea individuală și dreptul la autodeterminare au fost abolite.


Abordarea acestui subiect v-a afectat într-un fel pe plan personal? Ați primit avertismente, amenințări?

Cristina Martín Jiménez: Cartea publicată în România (Clubul Bilderberg – Stăpânii lumii) este a doua mea lucrare. În mai 2010 am publicat un al treilea volum, care intra și mai profund în complotul Bilderberg, dar am primit o lovitură puternică când cartea a fost retrasă de pe piață după doar trei luni. Nu am primit niciodată o explicație de la editor și nu știam ce să le spun cititorilor mei. Nu m-am dat bătută și, șase ani mai târziu, am reușit să o public din nou. La sfârșitul lui 2016 a apărut în Uruguay, devenind, la foarte scurt timp, una dintre cele mai citite cărți din această țară. Acum se găsește și în Spania. Din 16 mai anul acesta cartea a revenit în librării într-o versiune actualizată. Este o mare satisfacție, după atâția ani de tăcere.

O altă consecință a demersului meu a fost că, luna trecută, Wikipedia m-a șters de pe site-ul lor. În opinia administratorilor acestei platforme, Cristina Martín Jiménez nu este interesantă pentru utilizatori. Am susținut că au existat mii de accesări ale numelui meu, dar au continuat să mă cenzureze. Cu toții știm deja ce este Wikipedia.

Clubul Bilderberg nu este o societate secretă, ci discretă, susține Josep Piqué, fost ministru spaniol de Externe și membru al Trilateralei, citat în carte. Amenințările lansate de „bilderbergeri” sunt doar menite să intimideze sau pot avea consecințe radicale? Faptul că apar, totuși, dezvăluiri cutremurătoare despre elita mondială poate fi interpretat ca o intenție indirectă a Clubului de a-și face publicitate, chiar dacă aceasta este una negativă?

Cristina Martín Jiménez: Amenințările directe pe care le-am primit îmi cereau tăcerea. Dar cu cât m-au atacat mai mult, cu atât am devenit mai puternică.

Pe de altă parte, Clubul se promovează, într-o mică măsură. Mai există însă și pretinși jurnaliști independenți care derutează opinia publică în privința adevăratei naturi a Clubului Bilderberg. Sunt niște inconștienți deveniți propagandiști folositori.

Cristina Martín Jiménez | Sursă foto: Cristina Martín Jiménez (Pagina Facebook)
Cristina Martín Jiménez | Sursă foto: Arhivă personală C.M.J.

Cărțile dvs. au avut un ecou relevant de-a lungul timpului? Au existat reacții constructive la nivelul societății sau chiar la nivel guvernamental, în rândul politicienilor sau al oamenilor de afaceri neafiliați acestui cerc de putere?

Cristina Martín Jiménez: Am publicat deja șapte cărți despre Bilderberg și munca mea a fost foarte bine primită în țări precum Spania, Portugalia, Italia, Uruguay, România etc. Am avut însă discuții private cu liderii partidelor politice și toți cei cu care am vorbit au arătat extremă prudență față de această organizație. Puterea, cu majuscule, este înfricoșătoare. Cei care fac parte din Club nu vor să vorbească, iar politicienii cu ambiții nu își doresc probleme cu Bilderberg. Sunt mulți alții care nu știu nimic despre această entitate și, de teamă, nici nu vor să afle.

Și totuși, oamenii care îmi citesc lucrările trag propriile lor concluzii, înțeleg cine guvernează lumea în realitate și cum încearcă Puterea să manipuleze cetățenii prin cea mai eficientă armă a ei, mass-media. Teza de doctorat, pe care o voi susține la sfârșitul lunii iunie, analizează legătura existentă între marile conglomerate media și Bilderberg.

Dacă ar fi să faceți o actualizare a informațiilor, cum a evoluat activitatea Bilderberg ? Care este agenda actuală a Clubului?

Cristina Martín Jiménez: În cartea Pierduți. Cine gestionează frâiele puterii? (Perdidos – ¿Quién maneja los hilos de poder?) , publicată în 2013 în Spania, și mai târziu în Italia și Portugalia, analizez și demonstrez responsabilitatea pe care o poartă Bilderberg față de criza globală declanșată în 2008. Prin intermediul acestei crize, Bilderberg a reușit să controleze Europa cu ajutorul Troicii, a afectat viețile a milioane de oameni, în timp ce bogăția și puterea elitei au crescut.

Pe de altă parte, criza i-a făcut pe mulți să înțeleagă că există Bilderberg, o elită care impune democrații și alege președinți-marionetă dispuși să lucreze în interesul establishmentului mondial. Astăzi nu mai e atât de ușor să-i manipulezi pe cei care au devenit conștienți de lucruri pe care înainte le ignorau și au învățat să gândească singuri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Trump a câștigat alegerile în SUA.

Afirmați că organizația funcționează pe baza „consensului” intern. Nucleul american mai este în consens cu omologii europeni în ultima perioadă?

Cristina Martín Jiménez: Au existat mai multe divergențe de opinie între europeni și americani în ceea ce privește războiul din Irak, moneda euro, NATO și criza din 2008. Și astfel de divergențe vor mai apărea. Dar lucrul asupra căruia elita mondială a căzut întotdeauna de acord a fost acela de a se menține în continuare la putere.

Au apărut membri noi recrutați din Europa de Est sau de pe alte continente?

Cristina Martín Jiménez: În ultima vreme, la întrunirile Clubului au participat reprezentanți ai Rusiei și Chinei, fapt de neconceput la începuturile organizației. Totuși, rușii și chinezii sunt foarte puțini comparativ cu europenii și nord-americanii. De-a lungul timpului, au participat chiar și editorialiști turci, precum profesorul Nuray Mert (de la Universitatea din Istanbul) și Soli Özel (Ziarul Haberturk), sau André Kudelski, om de afaceri elvețian de origine poloneză. În anii 1990, au participat György Surányi, președintele Băncii Naționale a Ungariei, Anatoly Borisovich Chubais, fostul vice-premier al Rusiei, și Lilia Shevtsova, președinta Centrului Carnegie din Moscova. Țin să precizez că Centrul Carnegie este Bilderberg. În 2014, Gordon Bajnai, fostul premier ungar, s-a aflat și el la reuniunea Bilderberg.

Din perspectiva activității elitei Bilderberg, conform modului de operare prezentat în carte, cum interpretați noile evoluții geo-politice – alegerea lui Donald Trump, Brexitul sau ascensiunea populiștilor în Europa?

Cristina Martín Jiménez: Alegerea lui Trump și Brexitul nu au fost prevăzute de Bilderberg. Începând cu Eisenhower, toți președinții americani au avut legături cu Bilderberg. Obama a fost o marionetă a Clubului, calul troian al organizației. Bilderberg a susținut-o pe Hillary. Trump este cel mai mare coșmar al lor.

Brexit reprezintă un alt eșec pentru Bilderberg, care a proiectat și guvernat Uniunea Europeană de la sfârșitul anilor ’40. În Ungaria, Clubul întâmpină probleme cu Viktor Orbán, pentru că acesta a refuzat, în repetate rânduri, să respecte cerințele elitei și să cedeze suveranitatea țării sale către UE Bilderberg. În Franța, ar fi putut câștiga alegerile Le Pen, dar a învins Macron, pe care elita îl susține. Uniunea va fi dificil însă de menținut, din cauza neîncrederii pe care a creat-o în rândul cetățenilor.

Observ că de câțiva ani, Clubul este derutat, foarte derutat. Acum două luni a murit David Rockefeller, liderul clubului. În această perioadă, Bilderberg nu are un șef. Cel mai probabil se va declanșa un adevărat război intern pentru menținerea actualei direcții.

Din ce știți, Donald Trump este asociat al Clubului, în tradiția președinților americani, sau poate fi considerat un „accident”?

Cristina Martín Jiménez: Este un accident. De obicei, Puterea reacționează rapid la asemenea accidente, dar membrii săi sunt atât de plini de propria putere încât reacțiile lor nu sunt întotdeauna inteligente. În astfel de momente, o alianță este cea mai potrivită opțiune, dar ei au decis să pornească un război mediatic împotriva lui Trump. Dar bursele americane continuă să crească. Războiul (și cel mediatic) este întotdeauna o afacere profitabilă.

În capitolul „Manipularea instituțională a societății” menționați câteva institute și fundații internaționale, care elaborează adevărate strategii de spălare pe creier a populației. Susțineți, de asemenea, că mișcarea Hare Krishna și cultura narco sunt instrumente de control al tineretului. Mai aveți astfel de exemple, de dată mai recentă?

Cristina Martín Jiménez: Da, și le putem urmări în media.

La universitate, în cadrul LADECOM (El Laboratorio de Estudios en Comunicación – n.red), am studiat manipularea prin televiziune, prin programe special concepute pentru a modela mințile telespectatorilor, pentru a-i „idiotiza”. Acest lucru se leagă cu ingineria socială, specializare fondată în anii 1940 de clanul Rockefeller în cadrul Universității din Chicago.

Este posibil ca anumite acțiuni ale societății civile, inclusiv cele de opoziție față de activitatea marilor corporații, să facă parte chiar din strategia grupului Bilderberg?

Cristina Martín Jiménez: Ce observ este că în interiorul acestei elite există mai multe grupuri aliate sau rivale potrivit intereselor de moment. Fiecare dintre aceste grupuri își finanțează propriul trust media, propriile partide politice și propriile organizații non-guvernamentale. Prin intermediul acestora reușesc să mobilizeze mulți cetățeni.

Cu alte cuvinte, grupurile de putere profită de nemulțumirea cetățenilor în confruntarea lor cu alte grupuri de putere. Exemple foarte elocvente sunt mișcarea 15 M (Los Indignados) în Spania sau Greenpeace – amintesc în acest sens de steagul pe care l-au plasat pe Turnul Eiffel împotriva lui Le Pen. În Ucraina, de asemenea, au apărut dovezi că mulți dintre cei care militau în favoarea UE au fost plătiți. Nu în ultimul rând, Hillary Clinton este consultant principal pentru multe dintre ONG-urile care au îndemnat populația să protesteze după victoria lui Trump. Cei care ies în stradă sunt sinceri, dar ei nu știu cine se află în spatele protestelor.

Ați citat așa-numitul raport Iron Mountain, în care este menționată propunerea grupului Bilderberg de a constitui „dușmani necesari” care să poată substitui, în timp, războaiele. În această privință menționați așa-zisul pericol al încălzirii globale (promovat intensiv de Al Gore). Ce teme similare menite să îngrijoreze opinia publică au mai lansat reprezentanții Bilderberg?

Cristina Martín Jiménez: Avortul și marijuana. Presupuse pandemii care apar din vreme în vreme, cum ar fi gripa A(H1N1) sau Ebola. Guvernarea prin teamă este foarte eficientă, în opinia Bilderberg.

Cea mai de succes este minciuna privind schimbările climatice globale cauzate de om. În spatele acestei propagande de mediu se ascunde un război economic global.

Manifestație de protest împotriva grupului Bilderberg, cu prilejul reuniunii elitei la hotelul Tirol de lângă localitatea Telfs, 11 iunie 2015 | Foto: Philipp Guelland / Getty Images)
Manifestație de protest împotriva grupului Bilderberg, cu prilejul reuniunii elitei la hotelul Tirol de lângă localitatea Telfs, 11 iunie 2015 | Credit foto: Philipp Guelland / Getty Images)

În legătură cu cele afirmate mai sus, cum explicați conflictul sângeros din Siria, pericolul Rusiei asupra Europei centrale și răsăritene sau șarjele nucleare ale Coreei de Nord? Pot fi toate aceste noi focare de conflict dovada că Bilderberg a eșuat în eradicarea războaielor?

Cristina Martín Jiménez: Cred că situația internațională a scăpat de sub controlul Clubului Bilderberg, fapt care ne-a condus spre un Război Rece Global, în care Rusia joacă o carte importantă. Occidentul nu are lideri naturali, doar prefabricați, precum Obama. Trump este un lider natural, dar nu este pe placul Clubului, pentru că nu se lasă controlat. Președintele american și-arătat admirația pentru Putin. Împreună, cei doi pot lupta împotriva elitei.

Enumerați, în repetate rânduri, numele unor persoane care au putut fi asociate cu acest Club, în calitate de membri sau de invitați, (categoria „inocenților”), dar printre acestea nu se găsește niciun român. Având în vedere dinamica grupului Bilderberg, această situație s-a schimbat? Ne puteți da vreun nume de politician sau om de afaceri român care poate fi considerat un apropiat al clubului?

Cristina Martín Jiménez: Sunt în posesia tuturor listelor de persoane care au asistat la reuniunile Bilderberg din 1954 până în 2016 și nu apare numele niciunui român. Cu toate acestea, pe parcursul acestor ani au participat persoane care nu au fost înregistrate în listele oficiale. În acest sens, ar putea exista o posibilitate, dar mă îndoiesc.

Există vreo cale de a te sustrage ca națiune sau ca individ presiunii directe sau indirecte exercitate de acest nucleu al puterii mondiale?

Cristina Martín Jiménez: În calitate de jurnalist, știu că informația înseamnă putere. Fără informare, este dificil să scăpăm de influența Clubului Bilderberg.

Cum poate fi contracarată manipularea mediatică atâta vreme cât proprietarii celor mai importante trusturi media, în special cele de peste ocean, fac parte din această structură globalizantă?

Cristina Martín Jiménez: Învățând să distingem propaganda de informație, adică învățând să recunoaștem minciunile care ni se spun în industria media. Pentru aceasta, cetățeanul trebuie să treacă de la o atitudine pasivă la una activă. Trebuie să pună întrebări, să reflecteze, să se gândească de ce apar anumite știri în mass-media, iar altele sunt trecute sub tăcere.

Știrile informative sunt o construcție. Sunt produse de proprietarii trusturilor media și răspund ideologiei lor. Trebuie să avem în vedere că grupul Bilderberg dorește un singur guvern (global), o piață unică, o singură religie și o singură armată. Elita va face uz de tot felul de minciuni pentru a-și justifica creația. Aceste informații ne ajută să înțelegem interpretările pe care mass-media le dă realității înconjurătoare.

În finalul interviului, jurnalista spaniolă a mărturisit că speră ca, după susținerea tezei de doctorat, să-și continue investigația privind fenomenul Bilderberg sub egida Academiei, unde va putea fi asistată de o echipă dedicată de cercetători.


Acest interviu a fost realizat în exclusivitate pentru website-ul revistaparagraf.com. Articolul aparține Revistei Paragraf și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.